Net als TV’s met 4K Ultra HD-resolutie en High Dynamic Range (HDR) zijn smart TV’s vandaag de dag het populairst in de winkels. Elk model op lijsten van de beste TV’s die je kunt kopen zijn een Smart TV’s. Je kun je afvragen wat de ene TV slimmer maakt dan de andere of welke TV’s het slimst zijn.
Wat maakt een TV smart?
Het belangrijkste kenmerk tussen Smart TV’s en gewone TV’s is de internetverbinding. Bijna alle Smart TV’s zijn voorzien van een Ethernetpoort en ingebouwde Wi-Fi ondersteuning, zodat je overal in je huis verbinding moet kunnen maken. In het algemeen moet Wi-Fi snel genoeg zijn voor de meeste doeleinden. Maar als je in realtime of met 4K content wilt spelen, kun je het beste een verbinding maken met je netwerk.
De internetverbinding wordt vooral gebruikt voor het streamen van tv-programma’s en films. Deze kunnen geleverd worden door verschillende diensten zoals Netflix, Youtube… Af en toe is er gratis beeldmateriaal beschikbaar maar voor het grootste deel moet je je abonneren op deze diensten om toegang te krijgen tot de inhoud ervan. Veel slimme tv’s hebben ook ingebouwde webbrowsers, hoewel deze vaak moeilijk te gebruiken zijn en het enigszins frustrerend is om erop te navigeren. Sommigen hebben zelfs camera’s voor gebruik met videoconferentieapparatuur zoals Skype.
Alles over de apps
Een televisie is niet intelligent als de functies ervan niet op tijd kunnen worden bijgewerkt en altijd up-to-date zijn. Daarom moet een intelligent tv-platform met een eigen App Store worden overwogen, waaruit veel eigen apps en apps van derden kunnen worden geselecteerd. Op dit punt hebben Roku OS en Android TV het pakket met de meeste applicaties. Roku, dat zijn toepassingen “kanalen” noemt, heeft er duizenden om uit te kiezen. De meeste van hen richten zich op inhoud met vele subcategorieën zoals sport, religie, filosofie, auto’s en meer. Eigenlijk is er voor elk wat wils. Android TV heeft ze ook, maar dan in kleinere hoeveelheden, meer voor games en nutsvoorzieningen. Ook de Samsung Tizen en LG Web OS platformen hebben een ruimte keuze.
Zoeken op stem
Voor het grootste deel zijn slimme tv-interfaces ontworpen om eenvoudig en gebruiksvriendelijk te zijn voor iedereen zonder training of tutorials. Maar soms wil je niet lang zoeken, en daar komt het zoeken met de stem aan te pas. Voice search, is een veelgebruikte functie op de afstandsbedieningen van de nieuwste smart Tv’s en maakt het surfen een eenvoudige een-klik taak, ongeacht waar je naar op zoek bent. Bepaalde platforms bieden echter robuustere zoekinstrumenten dan andere, en de microfoons van de afstandsbedieningen begrijpen je stem of accent niet altijd. Sommige high-end modellen worden geleverd met ingebouwde Amazon Alexa of Google Assistant, die toegang bieden tot een veel grotere kennisbank. Met een van hen kun je niet alleen de TV vertellen wat je wilt doen, maar ook op het web zoeken naar antwoorden op vragen en contextuele informatie vinden in je aangesloten accounts, zoals kalendergebeurtenissen. Als je tv geen stemherkenning heeft, kun je ook toegang krijgen tot Voice Search via een smartphone-applicatie of door een Amazon Echo of Google Home aan te sluiten.