Posted on: juli 9, 2020 Posted by: admin Reacties: 1

Een nieuwe tv koop je niet zomaar van vandaag op morgen. Er zijn zoveel modellen, merken en formaten, dat het niet zo eenvoudig is om de juiste tv uit te kiezen. Toch is het belangrijk dat je een goede keuze maakt, je spendeert namelijk heel wat tijd achter je televisie. Maar hoe kies je het juiste toestel? We vertellen je waar je moet op letten bij aankoop van een televisie!

Waar moet je op letten bij de aankoop van een tv-toestel
© Pixabay.com

Kies het juiste formaat

Allereerst zal je moeten beslissen welk formaat je televisie moet hebben. Kies je televisie niet te klein, want het risico is dan dat je te dicht bij je televisie gaat zitten, waardoor je je ogen beschadigt. Te groot is ook niet goed. Maar hoe kies je dan het juiste formaat? Je kan hiervoor het best op voorhand meten hoever je zetel van je televisie staat. Aan de hand daarvan kan de verkoper je het juiste formaat adviseren.

Let op de resolutie

Een ander belangrijk aandachtspunt is de resolutie van je televisie. Dat is namelijk een indicatie voor de scherpte van de beelden. Tegenwoordig vind je vooral volgende beeldresoluties terug: HD Ready, Full HD, Ultra HD 4K en 8K, waarbij 8K de beste beeldresolutie is. Uiteraard zal je meer betalen voor een hogere resolutie. Hou dus ook rekening met het budget dat je kan vrijmaken. Als je vooral een budget tv zoekt, dan zal je het waarschijnlijk wel met een FULL HD of een HD Ready resolutie kunnen doen, maar als je het beste van het beste wilt, dan zal je verder moeten kijken!

Hou rekening met het beeldscherm

Als je een televisie zoekt, dan is het ook belangrijk om een keuze te maken tussen de verschillende beeldschermen. Tegenwoordig kan je vooral kiezen uit LED, QLED of OLED televisies. Maar wat is het verschil? Een LED televisie komt vaker voor en is betaalbaarder. Voor de achtergrondverlichting van het scherm worden LED-lampjes gebruikt.

Een OLED televisie is een nieuwere versie, maar lijkt helemaal niet op een LED-televisie. Bij dit soort televisies hebben de pixels geen achtergrondverlichting nodig, want ze verlichten zichzelf. Een OLED beeldscherm is op vlak beeldschermkwaliteit een heel deel beter, maar uiteraard zal je hier ook meer voor betalen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een tv-toeste
© Pixabay.com

Waarvoor ga je de televisie gebruiken?

Hoe goed de kwaliteit van je televisie moet zijn en welk type je het best kan kopen, hangt af van waarvoor je hem gaat gebruiken. Ben je op zoek naar een hoofdtelevisie? Dan is het erg belangrijk om een kwalitatief model te kiezen. Als je deze televisie slechts gaar gebruiken voor in je caravan of als extra televisie dan kan je kiezen voor een simpel model.

Wat ga je met de televisie doen? Ga je hem enkel gebruiken om televisie te kijken of wil je er ook meer op internet? Als je het fijn vindt om ook op YouTube filmpjes te downloaden en andere dingen op te zoeken, dan is een smart-tv een échte must. Als je dat niet nodig vindt, dan koop je beter een goedkoop model. Wil je vooral films en series streamen via Netflix? Dan is minimum een 4K scherm aangeraden, want films en series komen steeds meer in deze resolutie uit. Ook als je vaak gamet is een 4K resolutie belangrijk!

1 reactie

  1. Je moet ook rekening houden met de grootte van je huiskamer. Als je klein behuisd bent, waardoor je tamelijk dicht bij je TV moet gaan zitten, dan is een groot scherm ook heel vervelend om televisie op te zitten kijken. Dan koop je beter een kleiner scherm voor een aangenamere TV-avond.

Laat een reactie achter