Posted on: januari 19, 2024 Posted by: admin Reacties: 0

Wanneer je een product ontwikkelt en op de markt wil brengen, zijn er tal van zaken waar je rekening mee dient te houden. Je product moet gewild zijn, moet bekend raken en je wil er natuurlijk ook winst mee maken en bekendheid mee verkrijgen. Je mag ook zeker niet vergeten om de duurzaamheid van je product in je achterhoofd te houden. De milieueffecten van je product, zowel van het begin van het productieproces tot het afgewerkte product zelf, worden steeds belangrijker. Door rekening te houden met de ecologische impact van je product op onze aardbol, kan je een Green Deal-label krijgen. En laat net dat nu een heel belangrijke factor zijn om op lange termijn winst te kunnen maken.

© Pexels.com

Innoveer future-proof

Wanneer je een zicht wil krijgen op de ecologische impact die jouw product heeft, is een LCA, of levenscyclusanalyse, een handige manier om alle nodige gegevens in kaart te kunnen brengen. De LCA berekent de impact van je product op het milieu is alle fases van zijn levenscyclus. Dit doet ze door in detail de volledige ecologische impact van je product vast te leggen. Een LCA houdt hierbij rekening met de grondstoffen die je gebruikt om je product te vervaardigen, de toeleveringsketen, de productieprocessen waar je gebruik van maakt, de logistiek, de toepassing van je product, en zelfs met het onderhoud en de eindelevensduurverwerking van je product. Al deze zaken worden getoetst aan 19 milieu-impacttheorieën. Omdat dit zo’n grondige manier is om de ecologische afdruk van je product te testen, is een LCA verplicht wanneer je op een Green Deal-voorstel wil ingaan. Omdat een LCA zoveel verschillende gegevens weergeeft, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom is het handig om aan de slag te gaan met een LCA-tool om steeds een duidelijk overzicht te kunnen behouden. 

LCA-tool om efficiënt aan de slag te kunnen gaan

Door gebruik te maken van de LCA-tool bespaar je tijd en geld. Eerst en vooral omdat de tool alle milieunormen van de Europese landen verzamelt. Elk land heeft zijn eigen normen die nageleefd moeten worden, en dat maakt het voor jou als producent vaak onduidelijk om te weten waar je rekening mee dient te houden. Als je jouw product wil kunnen exporteren naar het buitenland, is het immers belangrijk om op de hoogte te zijn van de normen en lokale regels die in die regio van kracht zijn. De LCA-tool laat je toe om deze in 1 muisklik te kunnen raadplegen. Verder zorgt de tool ervoor dat je van elke stap in het productieproces kunt nagaan wat de ecologische impact ervan is. Ook de PEF-score wordt via de LCA-tool in een oogwenk berekend. Omdat de tool rekening houdt met alle gebruikte en geplande grondstoffen, hoef je niet steeds nieuwe datarecords toe te wijzen of de impact van je product opnieuw te laten berekenen wanneer je een variatie op je product ontwikkelt. Uiteraard is de tool ook aangepast aan de wetgeving en standaarden.

© Pexels.com

Laat een reactie achter