Posted on: juli 9, 2020 Posted by: admin Reacties: 1

Sinds de digitale fotografie zijn intrede heeft gedaan is er enorm veel veranderd op het vlak van fotografie. We maken met z’n allen meer foto’s dan ooit tevoren en zowat iedereen heeft tegenwoordig een potent fototoestel in zijn broekzak zitten.
Wat niet veranderd is sinds het analoge tijdperk is dat we nog steeds de momenten die ons dierbaar zijn vastleggen. Vroeger stonden deze herinneringen op een fotorolletje of op een stukje fotopapier, tegenwoordig zijn dat SD kaartjes, harde schijven, USB sticks of telefoongeheugens.

Voorkom verlies of beschadiging van je digitale foto's
© Pixabay.com

Wat kan er zoal mislopen?

Er kunnen 101 zaken gebeuren waardoor we onze foto’s kwijtraken. We verliezen een USB stick, onze smartphone wordt gestolen of we wissen zelf per ongeluk de foto’s op onze laptop. Hoe voorzichtig we ook zijn, al die digitale gegevensdragers zullen ooit een keertje de geest geven en we hebben geen idee wanneer. De kans dat we nadien nog iets kunnen recupereren van de gegevens is behoorlijk klein!
Het is dus cruciaal om tijdig de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen zodat al die gebeurtenissen geen emotionele schade kunnen aanrichten. Wat ook de gelegenheid was, als je er een foto van gemaakt hebt is die voor jou belangrijk genoeg om te koesteren en wil je die dus per definitie niet kwijt!

Back-ups

Back-ups, de meeste mensen denken er pas aan als het te laat is, helaas!
Back-ups beschermen je als er iets misgaat met het origineel, je hebt immers een kopie. Bij het maken van back-ups is het wel belangrijk dat je enkele basisprincipes in acht neemt.

  • Hou je back-ups gescheiden! Maak je back-up niet op dezelfde harde schijf als het origineel, zelfs niet op een andere (vaste) harde schijf in dezelfde computer! Gebruik liefst een externe harde schijf voor je back-ups. Een externe harde schijf beschermt je als er iets misgaat met je computer en het is een flexibel en snel medium.
  • Een back-up is beter dan geen, maar 2 zijn beter dan 1. Als je die 2de dan ook nog buitenshuis bewaart voldoe je nog beter aan het eerste principe.
  • Zorg dat je back-up steeds up to date is!
  • Controleer of de back-up ook gelukt is! Je kan alvast eenvoudig het aantal bestanden in de back-up map vergelijken met het origineel. Open ook eens enkele foto’s. Als je een backup programma gebruikt probeer dan regelmatig eens enkele willekeurige bestanden te restoren (terug te plaatsen).
Voorkom verlies of beschadiging van je digitale foto
© Pixabay.com

Back-up strategie en foto workflow

Begin niet zomaar in het wilde weg maar denk eerst goed na over hoe je het gaat aanpakken. Een back-up plan helpt je om gestructureerd te werk te gaan! Je kan alvast wat inspiratie opdoen met deze tips.

  • Gebruik je telefoon of camera niet als permanente bewaarplaats voor je foto’s, zet ze regelmatig over naar je computer. Begin vandaar uit aan het maken van je back-ups.
  • Een cloud service zoals Google Drive, OneDrive of Dropbox kan een eenvoudige oplossing bieden voor het buitenshuis bewaren van een back-up.
    Er bestaan ook gespecialiseerde cloud backup diensten die erg veel opties bieden voor het configureren van je back-ups. Een groot voordeel is dat het back-up proces geautomatiseerd wordt en dat je het dus niet meer kan vergeten.
  • Tel de foto’s die op je smartphone of camera staan niet mee in het aantal versies, in het geval van een camera kan je zelfs best het SD kaartje formatteren nadat je de foto’s hebt overgezet.
  • Zorg dat je altijd minimaal 2 kopieën hebt. Wis dus nooit het origineel op je SD kaartje of op je telefoon voordat je minstens 2 kopieën hebt gemaakt én gecontroleerd hebt of het gelukt is

Wacht niet met het opzetten van een back-up plan tot het te laat is, begin er nu mee!

1 reactie

  1. Met clouds moet je ook opletten, want die kunnen ook plots opgedoekt worden. Ik maak een backup op 2 externe schijfjes, waarvan ik er 1 in het tuinhuis bewaar, voor het geval je huis afbrandt.

Laat een reactie achter