Posted on: juni 15, 2022 Posted by: admin Reacties: 0

Dagelijks heb je veel te maken met verlichting. Dit kan verlichting in veel verschillende vormen zijn. Hierbij kun je denken aan daglicht, maar daarnaast ook verschillende lampen die licht geven. Iedere soort heeft weer ander licht. Het ene licht is erg fel, terwijl de ander weer wat warmer van kleur is. Het is erg belangrijk dat we blootgesteld worden aan licht. Maar waarom is dat zo belangrijk? In de tekst hieronder lees je daar meer over!

© Pixabay.com

Goede sfeer

Ten eerste zorgt licht voor een goede sfeer in huis. Af en toe hebben we van die donkere dagen. Op die dagen is het natuurlijk erg fijn wat licht in huis te hebben. Hierbij kun je er voor kiezen om een grote lamp aan te zetten, zoals Led verlichting in een led tl armatuur, maar je kunt ook verschillende spotjes aandoen. Deze spotjes geven dan een warme kleur af. Hierdoor creëer je een gezellige sfeer, waardoor het thuiszitten alleen maar knusser aanvoelt.  

Dagritme

Licht bepaald ook ons dagritme. Doordat het licht gaat schijnen, worden we als het ware wakker. De reden hiervan is dat ons lichaam door middel van licht een stresshormoon aanmaakt. Dit stresshormoon is cortisol. Daarnaast maakt het ook het slaaphormoon melatonine aan. Wanneer we licht waarnemen, slaan we dit op in onze hersenen. Onze receptoren, de staafjes en kegels, staan in verbinding met onze hersenen en bepalen het dagritme en de biologische klok. Hierdoor wordt ook de aanmaak van cortisol en melatonine beïnvloedt.

© Pixabay.com

Betere productiviteit

Als werkgever wil je natuurlijk het liefste dat je personeel zo productief mogelijk is. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat verschillende taken afkomen en de mensen ook echt wat doen. Om daarvoor te zorgen is verlichting een erg belangrijk aspect. Hierdoor wordt de productiviteit bevordert. Op kantoren is verlichting dus niet te ontbreken. Gelukkig zie je op veel kantoren ook grote lampen aan het plafond hangen. Door middel van helder licht zorg je ervoor dat je lichaam dit ziet als daglicht. Vaak ervaren we daglicht als gezond. Daarom heeft dit positieve effecten op onze productiviteit en dus prestaties.

Invloed op gedrag

Wist je dat licht ook ingezet werd om ons gedrag te beïnvloeden? Denk bijvoorbeeld aan een restaurant. Hier is het licht vaak warm, maar wel donkerder. Het lijkt dan net alsof ze dit gedaan hebben, omdat het dan gezelliger is. Toch is niet minder waar, want door het donkere licht maak je sneller ongezonde keuzes. Een restaurant haalt hier natuurlijk veel voordelen uit, want zij willen ook wat verdienen. Niet alleen in een restaurant wordt er gespeeld met het licht. Bedenk je bijvoorbeeld een ziekenhuis. Hier is het van belang dat ze goede verlichting hebben om ervoor te zorgen dat ze de patiënten goed kunnen behandelen. Toch is het voor een patiënt, die veel dagen in het ziekenhuis ligt, belangrijk dat hij meegaat met de biologische klok. Het is dus belangrijk dat het licht ook donkerder wordt wanneer dit buiten ook gebeurd. Hierdoor voorkom je een mogelijke storing in de biologische klok. 

Laat een reactie achter