Posted on: februari 23, 2021 Posted by: admin Reacties: 0

Steeds vaker lees je over streaming als het gaat over onderwerpen die de pc of de smartphone aangaan. Zo kun je liedjes en films streamen. Maar wat is “streaming” precies?

Wat is streaming
© Pixabay.com

Live audiostreaming

Bij het streamen van audio wordt geluid afgespeeld op de PC of een ander eindapparaat zonder dat de eigenlijke inhoud in het lokale geheugen van het apparaat wordt opgeslagen. De inhoud kan worden gestreamd vanaf het internet, maar kan ook lokaal worden gestreamd, bijvoorbeeld van een cloud-opslag thuis naar de tv of smartphone.

Snel en eenvoudig uitgelegd

Tijdens het streamen wordt een inhoud afgespeeld, terwijl het hele bestand op de achtergrond blijft laden. Dus als je een muziekstuk of een liedje in de stream beluistert, wordt het hele bestand nog steeds gedownload, terwijl je al kunt beginnen met het beluisteren van de inhoud. De gestreamde inhoud wordt niet permanent op je harde schijf opgeslagen, maar in de cache geplaatst. Als de stream wordt gestopt, wordt de inhoud ook van je harde schijf verwijderd.

Het voordeel van streaming vergeleken met het downloaden van muziek….. is dat de inhoud direct kan worden afgespeeld. Bij een download moet je echter wachten tot de volledige inhoud op de harde schijf beschikbaar is. Het nadeel van streaming is echter dat er een snelle internetverbinding nodig is. Als de internetverbinding niet werkt, wordt de streaming alleen afgespeeld met onderbrekingen of haperingen. Omdat de audiogegevens eerst moeten worden gedownload, kan de stream-inhoud niet offline worden beluisterd, bijvoorbeeld tijdens het reizen met de trein. Bekende diensten voor het streamen van muziek zijn Spotify, Amazon Prime Music en Deezer. Ondertussen bieden ook verschillende radiostations livestream aan. Tegenwoordig is het streamen van Podcasts ook erg in trek.

Waarom live audiopodcasts streamen?

Ben je ooit ingebeld in een conference call toen de lijn uitviel? Als je onderweg bent, moet je wachten op een signaal, jongleren met inbelnummers en deelnemerscodes … Wat een gedoe! Live audiopodcasts zijn een veel betere manier om werknemers op afstand te bereiken bij belangrijke bedrijfsvergaderingen en aankondigingen. Nu kan je personeel luisteren naar conferentiegesprekken, bedrijfsvergaderingen en live-updates door simpelweg op de streaming-app te tikken.

Wat is streamin
© Pixabay.com

Streaming: Mag dat?

Het onderscheid tussen streaming en downloads van muziek is ook juridisch belangrijk. Als je illegaal auteursrechtelijk beschermd werk naar je harde schijf downloadt, bijvoorbeeld via Torrent, kun je worden vervolgd. Omdat een kopie van het auteursrechtelijk beschermde werk permanent beschikbaar is zonder toestemming van de auteursrechthebbende, kan dit leiden tot een waarschuwing of zelfs een boete.

De situatie is anders als je muziek als een gratis stream op het internet beluistert. Hier worden de gegevens, maar tijdelijk en niet permanent opgeslagen. Volgens eerdere uitspraken van de rechtbank is het beluisteren van dergelijke streams niet strafbaar. Als je echter probeert om dergelijke muziek permanent op te slaan met een tool of een online dienst, bijvoorbeeld om op een later tijdstip offline te kunnen beluisteren, is dit opnieuw een schending van het auteursrecht.

Veel radio-zenders bieden de inhoud die ze laten horen ook aan als een herhaling in hun eigen mediabibliotheken aan als een stream. Het sjabloon, d.w.z. de verschillende audiobestanden, worden legaal geüpload. Hoewel het downloaden van deze content in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van de audiobibliotheek, is er geen sprake van een wettelijke overtreding bij het downloaden van dergelijke streams.

Laat een reactie achter