Posted on: mei 22, 2023 Posted by: admin Reacties: 0

Een betrouwbare voeding is essentieel zodat je elektronische apparaten goed functioneren. Of het nu gaat om je computer, server of industriële apparatuur, een stabiele en efficiënte stroomvoorziening is van groot belang. In dit artikel zullen we enkele belangrijke stappen bespreken om de betrouwbaarheid van je power supply te vergroten.

© Pexels.com

Kies een kwaliteitsvolle power supply

De keuze van een betrouwbare voeding begint bij een kwaliteitsvolle power supply selecteren. Goedkope en ondermaatse stroomvoorziening kunnen problemen veroorzaken, zoals onvoldoende vermogen en een beperkte levensduur, wat we liever vermijden. Let bij de keuze van de voeding op factoren zoals de efficiëntie, het vermogen en de veiligheidsnormen. Een voeding met een hogere efficiëntie heeft over het algemeen een betere betrouwbaarheid.

Voer regelmatig onderhoud uit

Net zoals bij veel apparaten is ook regelmatig onderhoud van je power supply noodzakelijk om de betrouwbaarheid te waarborgen. Controleer de voeding op stofophopingen en reinig indien nodig de ventilatoren. Stof kan namelijk de koeling van je apparaat belemmeren waardoor het apparaat verhit kan geraken, wat de levensduur van de voeding kan verkorten. Bovendien kan je problemen met stroomtoevoer voorkomen door de bekabeling te controleren en de losse kabels terug goed vast te zetten. 

Het is ook nuttig om regelmatig de voedingsspanning te monitoren, en dit vooral tijdens piekbelastingen. Dit zijn de momenten waarop je een zwaar grafisch programma opstart of meerdere apparaten tegelijkertijd aansluit. Op die manier kan je eventuele spanningsdalingen of -pieken opmerken die de werking van je apparatuur kunnen beïnvloeden. 

Overweeg redundantie

Voor bedrijfskritische systemen is de implementatie van een redundante voeding een slimme zet. Redundantie zorgt ervoor dat er altijd back-up voeding beschikbaar is in het geval van een storing of uitval van de primaire voeding. Dit verhoogt de betrouwbaarheid. Een redundant power supply kan ook helpen om de power supply mtbf (mean time between failures) te verbeteren. De mtbf geeft de gemiddelde tijd aan tussen twee storingen.

© Pexels.com

Monitor de troebelheid van de voeding

De troebelheid verwijst naar de schommelingen in de gelijkspanning die door de voeding wordt geleverd. Te veel troebelheid kan leiden tot storingen en schade aan de aangesloten apparatuur. Zorg er dus voor dat de voeding voldoet aan de vereiste normen voor troebelheid en houd eventuele afwijkingen in de gaten. Je kan een multimeter met een specifieke troebelheidsmeting gebruiken om de kwaliteit van je voeding te controleren. Als de troebelheid te hoog is, dan is het raadzaam om deze te vervangen of te laten repareren om verdere schade te voorkomen.  

Laat een reactie achter