Posted on: september 16, 2023 Posted by: admin Reacties: 0

Aangezien het webdesign behoort tot de creatieve sector, bevat het vak verschillende trends. Even geleden was een donker design bijvoorbeeld not-done, terwijl designers nu inzien dat dit vele voordelen biedt. Met andere woorden verandert dit continu, waardoor je best regelmatig nieuwe kennis op doet. Toch zijn er 5 basisprincipes die nooit veranderen, en die je dus best altijd in je achterhoofd houdt tijdens het ontwikkelen van een website. Benieuwd naar welke dit zijn? Je vindt ze hier.

©  Pexels.com

Mobielvriendelijk design

Bij de opbouw van een website is het ten eerste van belang om in het achterhoofd te houden dat gebruikers van nu steeds mobile first denken. Dit wil zeggen dat de kans groter is dat ze jouw website openen op hun smartphone dan op hun PC. Optimaliseer dus steeds de responsiviteit en zorg ervoor dat je website goed wordt weergegeven op verschillende apparaten. 

Typografie 

Ten tweede is typografie een essentieel element van je website, want ook deze bepaalt mee de gebruikerservaring. Gebruik lettertypen die leesbaar zijn en de bezoeker visueel aanspreken. Verder is het van belang dat tekst goed gestructureerd is en dat deze elementen zoals afbeeldingen versterkt. 

Kleurgebruik 

Ken als website ontwikkelaar de basisprincipes van het kleurgebruik. Op die manier slaag je erin om een visueel aantrekkelijke website te creëren die je boodschap ondersteunt. Combineer je verschillende kleuren op een foutieve manier, dan zullen bezoekers je website al snel weer verlaten. Ben je nog niet lang wegwijs in het webdesign? Dan kan je er ook voor kiezen om een website te laten maken door een extern iemand, om zo te leren over de basisprincipes van het vak. 

Minimalistisch 

Eens je bezig bent met het kleurgebruik, houd er dan ook rekening mee dat je geen chaotisch schilderij maakt van je website. Tegenwoordig is een minimalistisch design dan ook steeds meer een trend. Dit omdat het aangenamer is voor de gebruiker en omdat het rust uitstraalt. Met andere woorden wordt de boodschap dus op goede manier overgebracht naar de doelgroep. 

©  Pexels.com

Toegankelijkheid 

Besteed tot slot altijd aandacht aan de toegankelijkheid van je website. Er zullen namelijk ook gebruikers op terechtkomen met verschillende beperkingen zoals visueel, motorisch of auditief. Voor hen verhoog je het gebruikersgemak door alt-teksten toe te voegen aan afbeeldingen, rekening te houden met kleurcontrasten en te zorgen voor keyboard navigatie. Geen tijd hiervoor? Vraag hulp aan iemand met kennis over webdesign in Antwerpen of een andere stad.

Laat een reactie achter