Posted on: september 3, 2022 Posted by: admin Reacties: 0

Websites, er bestaan er miljoenen ter wereld en iedereen kan er een maken. Maar een goede website maken, dat kan niet iedereen. Misschien wil jij graag een website maken om informatie te bieden, of meer nog een webshop om producten te verkopen, maar heb je wat hulp nodig? Gelukkig zijn er heel wat bedrijven die jou daarbij kunnen helpen en jou begeleiden bij alles wat te maken heeft met websites, domeinnamen, hosting en noem maar op. Maar wij leren jou eerst wat termen kennen.

© Pixabay.com

Websites en web hosting, wat is het verschil?

Een website kent wellicht iedereen. Op dergelijke webpagina’s vind je informatie over een bedrijf, product of dienst. Websites bieden niet alleen informatie, maar tonen ook afbeeldingen of video’s en er zijn vaak ook webshops aan gekoppeld om online bepaalde producten te verkopen. Misschien wil jij een website creëren als entertainment? Of werk je voor een bedrijf dat meerdere websites nodig heeft. In dat geval is web hosting interessant. Je hebt er misschien al van gehoord, maar er zijn bedrijven die webhostingpakketten verkopen waarin een aantal websites en domeinnamen zitten, maar ook mailboxen en databanken waarin je al je gegevens kan opslaan. Een e-mailaccount kan je immers ook hosten, wat we e-mailhosting noemen. Met hosten, of het nu een website of e-mail is, wordt dus het opslaan en online beschikbaar maken van data bedoeld.

Voordelen van web hosting

Via een dashboard in het account bij je hostingprovider kan je jouw diensten beheren. Constante monitoring is dan ook eenvoudig met dit systeem. Maar dat is niet het enige voordeel. Web hosting klinkt misschien geavanceerd, maar het is helemaal niet zo ingewikkeld en goedkope hosting is zeker mogelijk. Vanaf ongeveer vijf euro starten de standaard pakketten en je kan die zo uitgebreid maken als je zelf wil. Of je nu een basis- of een groot pakket hebt, elk CMS-pakket is makkelijk te installeren en te beheren. Bovendien voorzien dergelijke hostingproviders voor elke website of elk domein een SSL-certificaat, wat maakt dat internetsurfers je website veilig kunnen bezoeken. Een ander voordeel is dat je een e-mailadres kan aanmaken en de inkomende mails kan doorsturen naar een mailadres met bijhorende mailbox. Een doorverwijzing als het ware. Hierdoor verloopt alle communicatie via dezelfde domeinnaam, wat jouw bedrijf en activiteiten een professionele uitstraling geeft. Tot slot beschermt een host je websites tot op zekere hoogte tegen hackers die uit zijn op belangrijke data. Vergeet echter niet dat je je CMS en plugins regelmatig moet updaten om de kans op een hack zo klein mogelijk te houden.

© Pixabay.com

Nadelen van web hosting

Toch kent web hosting ook nadelen. Of limieten, beter gezegd. Het aantal websites binnen een pakket kent zijn grenzen en als je die wil opschalen moet je daarvoor betalen. Denk er ook aan dat je bij shared hosting de server deelt met andere ‘huurders’ waardoor het kan zijn dat je website iets trager laadt. Realiseer je dat er een limiet zit op het dataverkeer en de opslagruimte in je hostingpakket. Bovendien ben je gebonden aan de instellingen van de server waartoe je websites behoren, dus je kan die instellingen niet aanpassen. Iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een goede webhoster.

Laat een reactie achter