Milieuvriendelijk printen staat op ieders lippen. Steeds vaker willen adverteerders en marketeers haptische communicatie op een milieuvriendelijke manier laten printen. Velen vallen voor het “greenwashen” van printen en drukken. Wie klimaatneutraal print, heeft lang niet altijd een milieuvriendelijk printproduct in handen. En niet elke drukkerij die klimaatneutraal print is dan ook een eerlijke milieuvriendelijke drukkerij. Als je een paar basisregels volgt, kun je veel bereiken. En deze aanpak kan zeker ook economische voordelen opleveren. Wie zou economie en ecologie niet willen combineren? Dit artikel laat zien hoe het moet!
Milieuvriendelijk printen en de relevantie van papier
Papier is verantwoordelijk voor het grootste deel van de milieu-impact van een geprint product. Als we kijken naar de CO2-balans van een printopdracht, kan het gebruikte papier in het ergste geval tot 80% van alle veroorzaakte emissies zorgen. Gebruik waar mogelijk gerecycled papier. Dit is het minst problematisch voor het milieu. Maar let op: het gebruik van gerecycled papier is ook afhankelijk van het ontwerp en het doel van het drukwerk. Gerecycled papier heeft vaak een andere kleur dan papier van verse vezels en is minder stabiel. Een bedrukt massief oppervlak kan bijvoorbeeld breken tijdens het vouwen. Drukinkten hebben soms een ander effect op gerecycled papier. Maar als er geen bezwaren zijn kun je gemakkelijk op gerecycleerd papier printen. Zo ben je er bovendien zeker van dat er bij de productie geen giftige chemicaliën of additieven worden gebruikt.
Het afdrukformaat
Hoe kleiner het formaat, hoe minder papier er nodig is, hoe milieuvriendelijker je printwerk is. Je print vaak op A4-formaat. Je hebt dit formaat op school leren kennen. Mensen zijn gewoontedieren. Ook veel adverteerders geloven dat het reclame-effect afneemt wanneer het formaat wordt gereduceerd. Het ontwikkelen van drukwerk volgens ecologische normen kan de drukkosten aanzienlijk verlagen.
Gooi geen printercartridges weg
In België en Nederland worden negen van de tien printer- en tonercartridges bij het huishoudelijk afval weggegooid. Dit is niet alleen een belasting voor het milieu, maar kan ook gemakkelijk worden vermeden. Printercartridges kunnen meestal relatief eenvoudig worden bijgevuld. Bijvoorbeeld in de copyshop naast de deur of op het internet. Dit is niet alleen gemakkelijk voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. De printercartridges zijn zo robuust geconstrueerd dat ze gemakkelijk bestand zijn tegen meerdere navullingen zonder kwaliteitsverlies. Als een cartridge moet worden weggegooid, moet deze op zijn minst volledig leeg zijn, omdat sommige onderdelen van de drukinkt het milieu kunnen vervuilen.
Pdf-formaat voor een zo goed mogelijk resultaat
Als je wilt dat de afdruk er precies zo uitziet als het document op het scherm, is het aan te raden om het Pdf-formaat te gebruiken. De afstand is hier nauwkeurig gedefinieerd, ligt vast en kan niet worden veranderd. Als je afdrukt vanuit een tekstverwerkingsprogramma zoals Microsoft Word, is het mogelijk dat de spatiëring en de alinea’s opnieuw veranderen en moet je soms meerdere keren afprinten om het gewenste resultaat te krijgen.
Afdrukken in zwart-wit
Als het niet het uiterlijk is dat telt, maar alleen de tekst, dan moet je altijd in zwart-wit afdrukken. Op deze manier kun je veel inkt besparen. Dit is ook te wijten aan het feit dat kleurenpatronen meestal kleiner zijn dan patronen met een zwarte kleur. De meeste apparaten ondersteunen een zwart-wit afdrukfunctie. Dit kan worden geselecteerd in het afdrukdialoogvenster. Bovendien bieden veel cartridges de mogelijkheid om zelf de cartridges bij te vullen in plaats van nieuwe te kopen. Er is ook bio-inkt beschikbaar, die op een veel milieuvriendelijkere manier wordt geproduceerd dan conventionele inktpatronen.