Veel kinderen gamen graag. Ze vinden het niet alleen leuk om te doen, maar het zorgt ook voor ontspanning. Vaak maken ouders zich zorgen over het gamegedrag van hun kinderen en vragen ze zich af waar ze de grens moeten leggen. Wij informeren je over de voor- en nadelen van gamen, hoe je hierover afspraken kan maken met je kinderen en bij welke signalen je je zorgen moet maken.
De voordelen van gamen
Waar de nadruk vaak ligt op de risico’s en nadelen van gamen kent het spelen van games ook voordelen. Het spelen van computerspelletjes biedt een veilige omgeving om rollen uit te proberen en te experimenteren. Het is al langer bekend dat gamen helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het zorgt met name voor een verbetering van de oog-handcoördinatie. Ook heeft het een positief effect op je geheugen en het ruimtelijk inzicht. Daarnaast zijn veel spellen in het Engels en zo worden kinderen spelenderwijs beter in de Engelse taal. Verder levert het spelen van games op de computer een bijdrage aan de ontwikkeling van het probleemoplossend vermogen en strategisch denken. Verrassend genoeg is gamen ook goed voor de sociale ontwikkeling. Kinderen spelen online games vaak met andere spelers en in veel competitieve games wordt in teams gespeeld waarbij samenwerking belangrijk is.
De nadelen van veel gamen
Naast het feit dat gamen positieve effecten heeft, zijn er ook nadelen verbonden aan gamen. Bij teveel gamen kunnen lichamelijke klachten ontstaan zoals vermoeidheid, geïrriteerde ogen en door het vele zitten kan overgewicht ontstaan of een slechte conditie. Kinderen die veel gamen kunnen last krijgen van slaapproblemen. Ook kan gamen invloed hebben op je humeur. Teveel gamen zorgt voor frustratie en sommige spelers ervaren angst of stress, omdat ze bang zijn hun doelen niet te halen.
Wanneer moet je je zorgen maken?
Een uurtje gamen per dag is prima. Als gamen het leven gaat overheersen en school, sociale contacten en andere bezigheden te lijden hebben onder het gamen moet je je zorgen maken. Ditzelfde geldt als je een aantal van de hierboven genoemde nadelen van teveel gamen opmerkt bij je kind. Het is goed om te weten dat online games eerder lijden tot verslaving dan offline games, omdat je deel uitmaakt van een groep. Loopt het gamen uit de hand en kom je er niet uit, zoek dan hulp. Je kan bij verschillende hulpverleningsdiensten terecht, zoals de Centra voor Geestelijke Gezondheidzorg.
Tips bij het maken van afspraken over het gamegedrag van je kind
Het is vooral belangrijk om voor afwisseling te zorgen. Spreek met je kind een limiet aan speeluren af per week. Zorg dat je kind ook genoeg beweging krijgt en kies voor games die bij de leeftijd van je kind passen. Kijk hiervoor naar de PEGI-leeftijdsclassificaties die op de verpakking van de games staan. De meeste consoles hebben tegenwoordig opties voor ouderlijk toezicht, ‘parental controls’. Zo maak je met een aantal instellingen de spelcomputer geschikt voor een specifieke leeftijdscategorie.
Mijn kinderen gamen veel en ik kan ze er niet van afhouden. Ik troost mij met het feit dat ze wel heel sociaal leren zijn hierdoor, want ze spelen altijd met andere kinderen aan de andere kant van het web. Ik hoor ze onderhandelen en teamworken.