Posted on: juli 9, 2020 Posted by: admin Reacties: 0

Radio luisteren doen we nog steeds meestal via de ether, namelijk FM. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om radio te luisteren via het internet. Dit biedt vele mogelijkheden. Niet zo heel lang geleden is er een nieuwe mogelijkheid op de markt om radio te luisteren. Een mogelijkheid die je meer zenders biedt dan de reguliere radio, een betere kwaliteit, het is makkelijk te bedienen en bovendien is het gratis!

Wat is DAB
© Commons.wikimedia.org

Het gaat om digitale radio die werkt via de ether, de naam is DAB+. DAB+ wordt nu al gezien als de opvolger van de reguliere FM radio. In veel landen is DAB+ in ontwikkeling en wordt er gewerkt aan landelijke dekking. Wat is DAB+ precies en hoe kun je het ontvangen?

Wat is DAB+?

DAB is een afkorting voor een Europees systeem wat staat voor Digital Audio Broadcasting. Sinds 1993 maakt dit systeem digitale radio uitzendingen mogelijk. De verbeterde versie van dit systeem kreeg de logische naam DAB+. DAB+ heeft enkele voordelen boven reguliere ether radio zoals:
• Meer beschikbare zenders
• Betere kwaliteit van het geluid
• Iedereen kan het gratis ontvangen
• Ontvangst zonder gekraak

Het nadeel van een radio die werkt op de ether is het feit dat je moet zoeken naar een bepaalde zender. Een DAB+ radio vind alle beschikbare zenders in één keer waarna je door de lijst kunt zoeken. De ether zorgt voor ruis, gekraak en getik en soms slechte ontvangst. DAB+ heeft een stabiele ontvangst die zorgt voor de beste geluidskwaliteit. De kwaliteit is vergelijkbaar met het afspelen van een cd.

Zenders op alfabet

Geen gedoe meer met het onthouden van de FM-radiofrequenties. Een DAB+ ontvanger werkt heel eenvoudig. Het scant het gehele netwerk waarna alle mogelijke zenders op alfabetische volgorde aan je getoond worden. Kies op het display je gewenste zender en klaar. Luister naar je favoriete zender en geniet van de perfecte geluidkwaliteit. Nog een voordeel: het is helemaal gratis, geen kosten voor abonnement, er is geen internet voor nodig en je hoeft niet in te loggen.

Wat is DAB+
© Commons.wikimedia.org

DAB+ ontvanger nodig

Heel veel consumenten lopen nog niet warm voor deze vorm van digitale radio. Het wordt inmiddels aangeboden in Australië, België, Duitsland, Gibraltar, Hongkong, Italië, Malta, Nederland, Tsjechië, en Zwitserland, maar DAB+ ontvangers werden nog niet veel gekocht. Dit kan komen doordat er nog niet veel ontvangers op de markt beschikbaar waren en omdat DAB+ een onbekend fenomeen was. Inmiddels worden er veel meer ontvangers aangeboden, daarmee verlaagd de prijs en wordt het populairder.

Diverse campagnes

Meerdere campagnes hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen bekend raken met DAB+. De ontvangers worden steeds goedkoper en daarmee bereikbaarder voor mensen. In Nederland kende men al een aantal jaar de zogenaamde week van de Digitale Radio. In deze week wordt het gebruik van DAB+ aangemoedigd. Ook in België kunnen we nu deze week. Grote Vlaamse radiozenders besteden in deze week aandacht aan de voordelen en het gebruik van DAB+.

DAB+ zal de standaard worden

DAB+ zal snel de standaard worden in het uitzenden van programma’s op de radio. Daarmee wordt FM radio verdreven. In België wordt er vaart mee gemaakt, alle landelijke radiostations moesten al twee jaar geleden geheel digitaal uitzendingen maken. De definitieve omschakeling naar DAB+ wordt in 2022 afgerond. Dat is in ieder geval de verwachting.

De meeste Europese landen hebben echter geen einddatum voor FM radio. In Zwisterland gaat men tussen dit jaar en 2024 overschakelen. In Noorwegen wordt al geheel uitgezonden via DAB+.

Laat een reactie achter