Posted on: februari 20, 2022 Posted by: admin Reacties: 0

Als je een nieuwe tv koopt, heb je waarschijnlijk over de hype van de OLED-modellen gehoord. Ze zijn dun, ze zijn licht, en ze bieden een ongelooflijk contrast en kleur die ongeëvenaard is op de markt. OLED is maar een letter verschil van het meer gangbare led display-type. Kunnen ze dan echt zo verschillend zijn. Het blijkt dat de extra “O” een groot verschil maakt, maar dat betekent niet automatisch dat een Oled-tv in alle opzichten beter is dan een led-tv.

LED of OLED welk tv-scherm is het beste
© Pixabay.com

Toen de Oled-tv s in 2013 voor het eerst op de markt kwam, werd ze geprezen voor de perfect zwarte tinten en de uitstekende kleuren. Er was een groot prijsverschil tussen OLED tv’s en hun led-tegenhanger. Dat is allemaal veranderd. OLED tv’’s zijn veel helderder dan vroeger en de prijzen zijn gedaald, vooral doordat meer merken die nu concurrerende nieuwe opties op de markt brengen.

Wat betekent LED TV?

De “led” in LED TV verwijst gewoon naar de manier waarop de achtergrondverlichting is gemaakt. In het verleden werd een dikkere en minder efficiënte technologie gebruikt die CCFL (cold-cathode fluorescent light) werd genoemd. Maar tegenwoordig gebruikt bijna elke flatscreentelevisie leds als bron van achtergrondverlichting. Dus als je de term “LED TV” ziet, verwijst het gewoon naar een led-achtergrondverlichting. Maar toch zijn niet alle LED tv-s gelijk. Er kunnen verschillen zijn in het aantal en de kwaliteit van de gebruikte leds, wat leidt tot verschillen in helderheid en zwartniveau. Je hebt misschien ook iets gezien dat “QLED-tv” heet. Dit is een type LED-tv dat gebruik maakt van “quantum dots” om nog betere helderheid en kleur te bereiken.

Wat betekent OLED TV?

De “OLED” in OLED-tv staat voor “organic light-emitting diode”. Oleds hebben de ongewone eigenschap dat ze zowel licht als kleur kunnen produceren uit een enkele diode wanneer ze worden gevoed met elektriciteit. Daarom hebben OLED Tv’s geen aparte achtergrondverlichting nodig. Elke pixel die je ziet, is een op zichzelf staande bron van kleur en licht. Enkele van de inherente voordelen van OLED schermen zijn dat ze buitengewoon dun, flexibel en zelfs oprolbaar kunnen zijn. Maar het grootste voordeel als we ze vergelijken met LED Tv’s is dat elke individuele pixel zijn eigen luminantie en vermogen krijgt. Dit in tegenstelling tot LED Tv’s, die pixels hebben die een externe lichtbron nodig hebben om ze te kunnen zien. Nu is LG de enige fabrikant van OLED-panelen voor Tv’s. Sony en LG hebben een overeenkomst die het mogelijk maakt dat Sony OLED-panelen gebruikt.

LED of OLED welk tv-scherm is het best
© Pixabay.com

Het zwartniveau is een belangrijke factor

Het vermogen van een display om diep, donker zwart te produceren is aantoonbaar de belangrijkste factor in het bereiken van een uitstekende beeldkwaliteit. Diepe zwarten zorgen voor een hoger contrast en rijkere kleuren. Het zorgt voor een realistischer en oogverblindender beeld. Als het om zwart gaat, is OLED de onbetwiste kampioen.

LED-tv’s vertrouwen op led-achtergrondverlichting die achter een Lcd-paneel schijnt. Zelfs met geavanceerde dim-technologie, waarbij leds die niet op volle sterkte hoeven te branden, selectief worden gedimd, hebben led-tv’s van oudsher moeite om donker zwart te produceren en kunnen ze last hebben van een effect dat “lichtbloeding” wordt genoemd, waarbij lichtere delen van het scherm een waas in de aangrenzende donkere gebieden.

De helderheid

Als het gaat om de helderheid, hebben LED-tv’s een aanzienlijk voordeel. Hun achtergrondverlichting kan worden gemaakt van grote en krachtige leds. Door de toevoeging van kwantum-dots kan die helderheid behouden blijven, zelfs als de afzonderlijke leds kleiner worden. OLED Tv’s kunnen ook behoorlijk helder worden, en met zulke donkere zwarte niveaus is het contrast tussen de helderste en donkerste plekken op het scherm des te meer overdreven. Door OLED-pixels voor langere tijd op hun maximale helderheid te zetten, wordt niet alleen hun levensduur korter, maar duurt het ook iets langer voordat de pixel weer helemaal zwart is.

Met deze overwegingen in het achterhoofd is het belangrijk op te merken dat alle moderne tv’s, of het nu gaat om OLED, LED of QLED , meer dan voldoende helderheid produceren. De overweging wordt dan waar de tv zal worden gebruikt. In een donkere kamer zal een OLED-tv het beste presteren, terwijl LED-tv’s deze zullen overtreffen in een meer helder verlichte omgeving.

Laat een reactie achter