Posted on: juli 9, 2020 Posted by: admin Reacties: 0

Wil je graag een nieuwe mobiele telefoon? Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Als er weer een nieuw model uitkomt, ben je misschien geneigd om je oude telefoon weg te gooien en een nieuwe aan te schaffen. Maar hoe kun je je oude smartphone wegdoen zonder daarbij schade toe te brengen aan het milieu? En is het echt nodig om een nieuwe, mobiele telefoon aan te schaffen? In dit artikel kun je er alles over lezen.

Telefoon weggooien, hoe doe je dat ecologisch
© Pixabay.com

Heb je echt een nieuwe mobiel nodig

Wil je ecologisch omgaan met het gebruik van je mobiele telefoon, denk dan eerst goed na voordat je een nieuwe mobiel aanschaft. Heb je het wel echt nodig? Als je abonnement is verlopen en je moet deze verlengen, krijg je van je provider vaak een nieuw toestel aangeboden. Natuurlijk is dat hartstikke leuk, maar misschien werkt jouw huidige telefoon nog prima, en dan gooi je een telefoon weg die eigenlijk nog hartstikke goed te gebruiken is. Je zou er voor kunnen kiezen om je oude telefoon te blijven gebruiken en te kiezen voor een SIM Only abonnement.

Is er iets stuk aan je mobiele telefoon? Bijvoorbeeld een knopje dat niet meer werkt, of is je scherm gebarsten? Je kunt dan kijken of er mogelijkheden zijn om je mobiele telefoon te laten repareren. Als het gaat om losse onderdelen, dan zijn deze vaak goed te vervangen of te repareren. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan het scherm, de batterij, de camera of de knoppen. Je kunt je smartphone op heel veel plekken laten repareren. En wil je toch een nieuwe telefoon, geef je oude dan weg aan iemand die je er heel blij mee kunt maken, in plaats van je telefoon weg te gooien. Er zijn genoeg mensen die niet voldoende geld hebben om een smartphone te kopen.

Een andere mogelijkheid is om je telefoon te verkopen. Op de site mobielverkopen.com worden oude telefoons opgekocht en weer doorverkocht als refurbished phone. En is je oude mobiel niet meer goed genoeg? Dan worden de onderdelen verkocht aan recyclebedrijven die deze vervolgens weer gebruiken om nieuwe producten van te maken.

Telefoon weggooien, hoe doe je dat ecologisc
© Pixabay.com

Je oude mobiel recyclen

Als je oude telefoon het echt niet meer doet, gooi deze dan niet in de prullenmand. Er zitten namelijk enorm veel waardevolle, maar ook schaarse, grondstoffen in een smartphone, zoals zilver, platina, koper en goud. Deze grondstoffen kunnen allemaal gerecycled worden. In een enkele smartphone zitten niet heel veel van deze schaarse grondstoffen. Om deze reden is het belangrijk dat er veel mobiele telefoons gerecycled worden. In het recycle proces worden de telefoons uit elkaar gehaald, zodat er losse onderdelen ontstaan. Deze losse onderdelen worden vervolgens doorverkocht, zodat er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld sieraden, automaterialen of een nieuwe telefoon.

Hoe krijg je nu je oude mobiel dat recycling proces in? Als je een nieuwe telefoon koopt, kun je je oude inleveren bij de desbetreffende winkel. Je kunt je oude mobiel ook inleveren bij het Recycle Punt (handig als je toevallig met boodschappen moet doen). In deze inzamelingsbakken kun je alles kwijt aan elektronische apparaten die kapot zijn, dus ook je mobiel en de oplader. Of je kunt in de buurt kijken naar een recyclagepark. In België zijn tegenwoordig duizenden inzamelpunten.

Laat een reactie achter