Posted on: juli 9, 2020 Posted by: admin Reacties: 0

Waar moet je aan denken als je je desktop weggooit en hoe doe je dit ecologisch, maar vooral ook veilig? Je vraagt je misschien af wat er bedoeld wordt met het veilig weggooien van je desktop. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Zo gooi je je oude desktop veilig en ecologisch in de prullenmand
© Pixabay.com

Persoonlijke bestanden

Als je jouw computer al lange tijd in gebruik hebt, dan staat deze vol met allerlei bestanden. Tekstdocumenten, foto’s en e-mails, maar ook je hele internetgeschiedenis is terug te vinden. Deze gegevens worden automatisch op je computer opgeslagen. Het kan dus zo maar zijn dat er informatie op jouw computer staat, waarvan je liever niet hebt dat anderen dit zien.

Het zou kunnen gebeuren dat wanneer je jouw desktop naar het grofvuil brengt, zonder het nemen van voorzorgsmaatregelen, dat derden bij jouw gegevens kunnen, en dat is wel het laatste wat je wilt. Als je je oude computer namelijk in een container gooit, zit de harde schijf nog steeds in de behuizing. Deze zal dan ook nog gewoon werken als het wordt ingebouwd in een andere computer, met als naar gevolg dat iemand anders aan de haal gaat met jouw persoonlijke gegevens.

Je computer veilig leegmaken

Voordat je je desktop wegdoet, moet je dus alle bestanden van je harde schijf verwijderen. Je denkt misschien dat het voldoende is om ze via Windows Verkenner te wissen en ze vervolgens te verwijderen uit de prullenbak, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk programma’s op de markt waarmee je gewiste bestanden weer terug kunt halen. De bestanden zullen echt vernietigd moeten worden en er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen.

Zo gooi je je oude desktop veilig en ecologisch in de prullenman
© Pixabay.com

1. Verwijder de harde schijf uit de computer

Maak je computer open en verwijder vervolgens de harde schijf. Je kan op deze manier je computer weggooien, maar jouw persoonlijke bestanden veilig bewaren in huis. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de harde schijf te vernietigen, door er bijvoorbeeld een paar keer flink hard op te slaan met een hamer.

2. Formatteren van de harde schijf

Een andere mogelijkheid is het formatteren van de harde schijf en Windows daarna opnieuw installeren. Als je je oude desktop wilt verkopen is dit een snelle en veilige methode voor het leegmaken van je computer. Het is echter nog wel mogelijk om via deze manier oude bestanden alsnog terug te halen, maar het wordt uiteraard een stuk lastiger. En vind je het geen ramp dat jouw persoonlijke bestanden per ongeluk worden teruggehaald, dan is dit een fijne oplossing wanneer je je computer wilt verkopen aan iemand anders. Wil je je computer niet verkopen? Dan kun je deze het beste terugbrengen naar de winkel of inleveren bij een milieu straat.

Hergebruik van waardevolle stoffen

Ben je toe aan een nieuwe computer? Lever je oude apparaat dan gratis is bij de winkel waar je hem gekocht hebt (of waar je de nieuwe computer gaat kopen). Je kunt je desktop ook inleveren bij een milieustraat in jouw gemeente. Als je je computer inlevert, dan worden waardevolle grondstoffen, zoals goud, zilver en palladium hergebruikt. Zet je de computer bij het huisvuil, dan zullen deze stoffen verloren gaan. Schadelijke stoffen komen daarnaast ook nog eens terecht in het milieu, als je de computer inlevert zonder de apparaten te scheiden.

Laat een reactie achter