Posted on: juli 9, 2020 Posted by: admin Reacties: 0

Als je puur kijkt naar het lezen van boeken, wat kun je dan het beste aanschaffen; een tablet of een e-reader? Tablets zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ze worden over het algemeen gebruikt om te internetten, om foto’s en video’s te kijken en om games te spelen. Maar ook het lezen van kranten, boeken en magazines wordt veel gedaan op de tablet. Maar is de tablet hier wel geschikt voor? Een e-reader is speciaal ontworpen om boeken te kunnen lezen. Als we de lees ervaring en de mogelijkheden van beide apparaten op een rijtje zetten, welke is dan het meest geschikt om boeken te lezen?

Lezen op een E-reader of op een tablet is er een verschil
© Pixabay.com

Een e-reader is een stuk goedkoper

Het grootste verschil tussen een tablet en een e-reader is de prijs; e-readers zijn veel minder duur dan tablets. Dit komt natuurlijk omdat ze gemaakt zijn voor maar één ding; e-boeken lezen. Er zijn wel wat e-readers op de markt die nog wat andere functies hebben, maar dit is te verwaarlozen en hoef je je dus niet al te veel bij voor te stellen. Een e-reader kan dus niet zo breed ingezet worden als een tablet.

Het verschil in display

Naast het verschil in prijs is er nog een groot verschil tussen een e-reader en een tablet en dat is het display. Een tablet maakt gebruik van een LCD display, met een achtergrondverlichting van LED. Een e-reader heeft over het algemeen een e-ink display of iets dat vergelijkbaar is.

Een LCD display heeft een hoog contrast als het gaat om de kleurweergave. Ook is de resolutie hoger en heeft het display een achtergrondverlichting, wat het mogelijk maakt om in het donker te lezen. Een nadeel van een LCD display is dat het spiegelt. Wil je buitenshuis of in een omgeving die fel verlicht is een boek lezen, dan wordt dat lastig op een tablet. Ook gebruikt een LCD display meer stroom doordat de verlichting steeds aanstaat.

Lezen op een E-reader of op een tablet is er een verschi
© Pixabay.com

E-ink is speciaal gemaakt voor e-readers. Het display heeft geen achtergrondverlichting en geeft, net als papier, dus geen licht. Een e-ink display is ook altijd zwart/wit, omdat je als je boeken leest over het algemeen geen kleuren nodig hebt. Omdat er geen achtergrondverlichting is, gebruikt een e-reader veel minder stroom dan een tablet. Op een volle batterij kan een e-reader wel 8 weken meegaan. Ook zorgt de zwart wit weergave ervoor dat het voor de ogen comfortabel is, wat natuurlijk erg belangrijk is tijdens het lezen. In het donker lezen is wat lastiger, omdat er geen achtergrondverlichting is.

Wat is de beste keuze voor het lezen van boeken?

Besteed je veel tijd aan boeken lezen, dan zou je in dit geval het beste kunnen kiezen voor een e-reader. Ben je geïnteresseerd in alle opties die een tablet je kan bieden? Dan nog is het verstandig om een aparte e-reader te kopen om je boeken op te lezen. Het lezen is veel meer comfortabel en een e-reader doet stukken langer met de batterij. Ook kun je heel gemakkelijk buiten een boek lezen op een e-reader. Een tablet daarentegen is veel sneller leeg, gebruikt veel meer stroom en door de weerspiegeling lukt het je bijna niet om buiten in de zon een boek te lezen. Daarnaast is een tablet ook veel duurder in aanschaf.

Laat een reactie achter