Posted on: juli 9, 2020 Posted by: admin Reacties: 0

De radio werd aan het einde van de 19de eeuw uitgevonden. Sinds de eerste decennia van de 20ste eeuw luisteren we al naar programma’s op de radio. In het begin werd er uitgezonden via de AM ether, daarna werd de stabielere FM ether ontdekt. Het is misschien moeilijk voor te stellen dat men in het begin van de 20ste eeuw de radio als een wonderlijke ontdekking zagen. Men zat avonden lang te luisteren naar muziek en praatprogramma’s, zoals wij tegenwoordig urenlang naar Netflix kijken.

Wat voor soort radio kan ik het beste aanschaffen
© Pixabay.com

Ook in onze moderne tijd is de radio niet uit ons leven te denken. We luisteren naar onze favoriete programma’s en muziek op vele mogelijke radiostations. Veruit de meeste mensen luisteren naar de radio in de auto. Anderen via de smartphone of op een andere manier via internet. De echte klassieke radio waar mensen thuis naar luisteren verliest wat aan populariteit. Dat is zonde, want er zijn prachtige exemplaren te krijgen. Als je een radio wilt kopen, dan kun je nu kiezen uit drie mogelijkheden: de klassieke FM radio, een DAB+ radio of een internet radio. Welke moet je kiezen?

De oude en vertrouwde FM radio

We kennen hem allemaal, de oude klassieke en analoge FM radio. Je kunt er allerlei soorten zenders mee bereiken. De grote landelijke zenders, de commerciële zenders en zelfs de kleine lokale omroepen. De meeste auto’s zijn nog voorzien van dit nu ouderwetse radiosysteem. Fm radio’s kun je nog steeds in de winkels aanschaffen. Tegenwoordig worden ze gemaakt in een moderne maar klassieke stijl. Zeg maar een klassieke FM radio in een modern jasje. Het kan echter zo zijn dat FM binnenkort compleet uit de ether gaat verdwijnen. In België is men namelijk al heel ver in het opzetten van een nieuw radio ontvangst systeem, genaamd DAB+

Wat voor soort radio kan ik het beste aanschaffe
© Pixabay.com

DAB+, digitale radio via de ether

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Het werd enkele jaren geleden ontwikkeld. DAB+ is de verbeterde versie van DAB en wordt nu gezien als de opvolger van FM radio. Je kunt DAB+ zien als gewone radio via de ether, je ontvangt het gewoon via een antenne. Het is ook gratis, en je kunt door het hele land alle zenders bereiken. Het heeft echter een aantal flinke voordelen boven FM; de ontvangst is superieur aan FM. Geen gekraak of ruis of wegvallen van ontvangst. Je kunt het vergelijken met het afspelen van een cd. Bovendien kun je veel meer zenders ontvangen dan met een FM radio. Wat dat betreft is het weer vergelijkbaar met internet radio. Wanneer je de DAB+ radio aanzet zoekt het systeem alle mogelijke zenders en geeft deze weer op naam. Geen gedoe meer met het onthouden van frequenties.

De mogelijkheden van internetradio

Het voordeel van een radio die werkt via het internet is dat je keuze bijna eindeloos is. Je kunt radiostations over de hele wereld ontvangen. En dat zijn er veel, meer dan 20.000 namelijk. Voor ieders muzieksmaak is er wel een station te vinden.
Internet heeft dus veel voordelen, maar het heeft ook een nadeel. Moderne internet radio’s werken via draadloos internet (Wi-Fi). Radio luisteren is daarmee niet gratis en kun je niet overal doen.

Wanneer je op dit moment een nieuwe radio wilt aanschaffen is een DAB+ radio waarschijnlijk de beste keus met de meeste mogelijkheden.

Laat een reactie achter