Posted on: juli 9, 2020 Posted by: admin Reacties: 0

Eten voor de TV, de meesten van ons doen dat weleens. In onze hersenen is een verklaring te vinden waarom we graag met ons bord op schoot eten. Dit is namelijk een manier waarop onze hersenen echt kunnen ontspannen. Zowel bij het televisiekijken als bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen komt dopamine vrij. Dit plezierstofje maakt dat voor de TV een pizza eten op en top genieten is. De grote vraag is natuurlijk of dit slecht is voor onze gezondheid.

Is eten voor de TV slecht voor je gezondheid
© Pixabay.com

Nog meer redenen om voor de TV te eten

Niet alleen het vrijkomen van dopamine maakt dat wij graag voor de TV eten, maar het past ook goed bij onze levensstijl van tegenwoordig. Alles moet snel en efficiënt en we doen het liefst meerdere dingen tegelijk. Het is daarom moeilijk om bewust je bord leeg te eten zonder afleiding van andere zaken. Ook je opvoeding speelt een rol bij de gewoonte om met je bord op schoot te eten. Als je als kind gewend was om aan tafel te eten, dan zal je dat in je latere leven eerder doen, dan als je dat in je jeugd niet gewend was.

De nadelen van eten voor de TV

We eten tegenwoordig niet alleen veel voor de TV, maar ook achter de computer. Hoe vaak eet je niet gauw even je lunch op terwijl je door blijft werken zodat je geen tijd verspilt? De nadelen van eten voor de TV, gelden ook voor andere beeldschermen.
Vooral kinderen die veel voor de televisie zitten terwijl ze eten, hebben een grote kans op overgewicht. Het eten dat ze voor de TV eten is vaak ongezonder, maar dat is niet de enige reden voor het risico op overgewicht. Doordat je afgeleid bent door dat wat er op het scherm gebeurt, ontvang je van je hersenen geen signaal dat je verzadigd bent. Je blijft dus makkelijker dooreten als je televisie kijkt. Ook herinner je je op een later moment minder goed dat je gegeten hebt, zodat je dan alsnog gaat snacken. Eten voor de TV kan maag- en darmklachten veroorzaken, omdat je onbewust sneller eet en minder goed kauwt. Je lichaam heeft er meer moeite mee om deze grotere brokken eten te verteren.

Is eten voor de TV slecht voor je gezondhei
© Pixabay.com

Eet bewust

Natuurlijk kan het geen kwaad om zo nu en dan je favoriete serie te kijken tijdens het eten, maar maak er geen gewoonte van. Als je aan tafel eet, zal je ook vaker een gezonde en zelfgemaakte maaltijd eten, omdat je bewuster eet. Je wilt minder geconfronteerd worden met ongezonde keuzes, dus daarom zet je eerder een gezonde maaltijd op tafel. Als je geen afleiding hebt van de TV en je telefoon hebt weggelegd geniet je bewuster van het eten, omdat je zintuigen zich maar op één dingen hoeven te richten. Het uiterlijk, de smaak en de geur komen zo veel beter tot je. Zorg voor een mooi gedekte tafel en bespreek de dag met je huisgenoten, zo wordt de maaltijd het gezelligste moment van de dag. Ben je alleen, zie de maaltijd dan als een moment voor jezelf om echt even tot rust te komen en te genieten van het lekkers dat je voor jezelf hebt klaargemaakt.

Laat een reactie achter