Posted on: september 22, 2020 Posted by: admin Reacties: 0

Bitcoins en andere cryptovaluta maken gebruik van een grensverleggende en nog vrij jonge technologie. De Bitcoin koers is, zoals we kennen van de traditionele aandelenmarkt, afhankelijk van vraag en aanbod. En kan hierdoor af en toe sterk fluctueren (hoge volatiliteit). Wil je ook Bitcoin kopen, verdiep je dan eerst in wat Bitcoins zijn en hoe het allemaal werkt.

Wat zijn Bitcoins en hoe werkt het
© PxHere.com

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoin, een cryptocurrency, is een digitale munteenheid. Een type munt dat volledig virtueel en alleen online te gebruiken is. Via internet kun je producten aanschaffen door met Bitcoins te betalen, echter zijn er nog niet veel webshops die Bitcoins accepteren als betaalmiddel. Ook zijn er landen waar het gebruik van Bitcoins bij wet verboden is, bijvoorbeeld in Pakistan, Macedonië en Vietnam.

Hoe werken Bitcoins?

Elke Bitcoin is feitelijk een elektronisch bestand dat wordt bewaard in een ‘digitale wallet’, dit kan met een app op je telefoon, tablet of computer. Mensen kunnen Bitcoins overzetten naar jouw digitale wallet of jij naar die van hen. Elke transactie wordt gelogd in een publiekelijk toegankelijke lijst, ook wel blockchain genoemd. Deze informatie maakt het mogelijk om de transactiegeschiedenis in te zien en te controleren of mensen de Bitcoins die ze aanbieden wel degelijk zelf bezitten.

Hoe kun je Bitcoins verkrijgen?

Er zijn drie manieren waarop Bitcoins verkregen kunnen worden. Je kunt Bitcoins kopen met ‘echt geld’, zoals euro’s of dollars. Je kunt iets verkopen en je laten uitbetalen in Bitcoins. Ze kunnen gemaakt worden door computers.

Hoe worden nieuwe Bitcoins gemaakt?

Om het Bitcoin systeem goed te laten functioneren, kunnen mensen hun computer inzetten en deze allerlei transacties laten verwerken. De computers dienen zeer complexe calculaties uit te voeren. Hiervoor worden de eigenaren van deze computers beloond met Bitcoins. Dit proces wordt ook wel ‘mining’ genoemd. Sommige mensen zetten specifiek voor dit doel erg krachtige computers aan het werk.
De calculaties die een computer moet uitvoeren worden echter steeds ingewikkelder gemaakt om te voorkomen dat er te veel Bitcoins gemaakt zouden worden. Als je nu nog wil beginnen met ‘mining’ dan kan het wel meerdere jaren duren voordat je je eerste Bitcoin hebt verdiend. Hoogstwaarschijnlijk zal alleen de stroomvoorziening voor je computer al meer kosten dan het je in Bitcoin-waarde op zal gaan leveren.

Wat zijn Bitcoins en hoe werkt he
© PxHere.com

Waarom zijn Bitcoins waardevol?

De Bitcoin ontleent zijn waarde enkel aan het feit dat er mensen bestaan die graag Bitcoins willen hebben. Vele zaken, anders dan geld, worden beschouwd als waardevol, zoals goud, diamanten of aandelen. De Bitcoin behoudt dus zijn waarde zolang mensen bereid zijn om Bitcoins te ruilen voor producten of zelfs tegen echt geld.

Waarom zijn Bitcoins zo gewild?

Sommige mensen hebben een voorkeur voor een digitale munt boven een traditionele munt, dit kan zijn om meerdere redenen: geen regulatie door overheden, geen regulatie door de bankensector, de transacties zijn relatief anoniem, ook al worden transacties wel gelogd, het accountnummer is niet eenvoudig te koppelen aan een persoonsnaam.

Is het veilig?

Elke transactie wordt gelogd en deze informatie is publiekelijk toegankelijk, dus het is bijna onmogelijk om Bitcoins te kopiëren, te vervalsen of te stelen. Het is wel mogelijk om je Bitcoins te verliezen als je de toegang tot je digitale wallet kwijtraakt. De koerswaarde van Bitcoins heeft wel een hoge volatiliteit, dit is voor sommige mensen reden om deze digitale markt niet te betreden en ‘echt geld’ op het spel te zetten en voor andere mensen dan juist weer wel.

Laat een reactie achter