Posted on: januari 9, 2022 Posted by: admin Reacties: 0

ERP is een afkorting voor ‘Enterprise Resource Planning’, wat staat voor de organisatie van zakelijke softwareprocessen zoals facturatie, inkoop, verkoop en voorraad. Dat ERP voor veel organisaties en softwarebedrijven anders is, is niet zo verrassend. Pas wanneer een ERP-systeem aangepast is aan de noden van jouw bedrijf, maakt het echt het verschil. Waarom je dus best voor een uitbreidbaar en futureproof ERP-systeem kiest, leggen we hier kort uit.

© Pixabay.com

Ontstaan van een ERP-systeem

Hoewel de term ERP pas in de jaren negentig werd gebruikt, wordt het systeem al sinds de jaren zestig gebruikt in de productie-industrie voor de planning van de voorraad. Deze systemen werden ‘MRP systemen’ genoemd en zijn initieel vooral gecreëerd voor een gestroomlijnd productieproces. Vanaf de jaren negentig werden de systemen verder uitgebreid en werden ook verkoop, financiën en boekhouding geïntegreerd. Terwijl de eerste ERP-systemen nog erg moeilijk waren om aan te passen, creëert men nu flexibele systemen die passen bij elk bedrijf en die makkelijk kunnen meegroeien.

Wat is een flexibel systeem?

De ERP voor groothandel of voor een service kmo moet erg anders werken. Zo staat bij een groothandel supply chain management en planning van de voorraad centraal, terwijl een andere kmo zijn klantenservice vooral wil verbeteren. Je hebt dus een ERP-systeem nodig dat je makkelijk kan aanpassen aan de doelen van jouw bedrijf. Toch wil dit niet zeggen dat ‘op maat werk’ daarom altijd beter is. Je kan ook kiezen voor een standaardsysteem en -software die makkelijk kunnen meegroeien met je bedrijf zonder ingewikkelde upgrades. 

Een voorbeeld van zo’n flexibel systeem is de Partner SAP Business One. SAP Business One is een geïntegreerd ERP-platform dat alle processen van uw bedrijf ondersteunt. Afgestemd op de noden van uw bedrijf kunt SAP Business One uitbreiden om te voldoen aan uw bedrijfs- en sectorspecifieke eisen met behulp van de software ontwikkelingsset van SAP Business One Studio of de meer dan 50 add-on oplossingen. Denk hierbij aan een specifiek kassasysteem, een verkoopapplicatie of project software. Ook kan een flexibel ERP-systeem goed werken voor kleinere bedrijven: zo kan je dan kiezen voor een intuïtief systeem dat je snel onder de knie krijgt en enkel de noodzakelijke bedrijfsprocessen automatiseert.

© Pixabay.com

Welk systeem werkt voor jou?

Voor je een ERP-systeem wil aankopen, breng je best je eigen bedrijfsprocessen in kaart. Voor welke activiteiten wil je dit systeem gebruiken? Wil je een webshop opstarten voor je delicatessenwinkel en mee integreren in je ERP-systeem? Heb je nood aan efficiëntere opslag bij een groeiende webshop? Voor elk probleem kan je een specifieke ERP-oplossing vinden. Informeer bij een ERP-partner welke processen ondersteund en geautomatiseerd kunnen worden om zo je bedrijf nog meer te laten groeien.

Laat een reactie achter