Posted on: juni 19, 2022 Posted by: admin Reacties: 0

De dag van vandaag starten veel mensen hun eigen bedrijfje of start-up, en houden ze via online boekhouding programma’s hun administratie bij. Er wordt minder en minder hulp ingeschakeld van een erkend boekhouder. Wat zijn de voor- en nadelen van zelf je boekhouding te doen via een online boekhouding programma? En waarom is het toch beter om een boekhouder aan te nemen, ook al is je bedrijf nog maar net aan het lanceren?

© Pixabay.com

Boekhouden is ontzettend belangrijk

Laat ons eerst even uitleggen wat boekhouden is, en waarom het zo belangrijk is. Boekhouden is het bijhouden van al de uitgaven en ontvangsten van je onderneming. Dit is niet enkel van belang voor wanneer de fiscus op bezoek komt, en hij een volledig correcte rapportage wil zien. Het is vooral essentieel voor jezelf. Als je een goede boekhouding bijhoudt, ben je op de hoogte van wat er in je onderneming omgaat, waar het fout loopt en welke beslissingen je moet nemen om de juiste richting in te draaien. Een goed oog hebben op de cijfers van je onderneming is dus een must.

Waarom een online boekhouding?

Voor veel startende bedrijven zoals eenmanszaken is het niet evident om in de eerste jaren de kost van een boekhouder te betalen. Dit kost al gauw minstens €40/uur, die je als beginnend ondernemer kan missen als kiespijn, zeker als er goedkopere of zelfs gratis alternatieven zijn op het internet. Via een online programma heb je het voordeel dat alles geautomatiseerd is, wat wil zeggen dat je sneller en efficiënter kan boekhouden. Ook worden er automatisch back-ups gemaakt en heb je altijd en overal toegang tot je boekhouding. Er zijn ook wel keerzijden aan online boekhouding. Zo is de beveiliging van je boekhouding soms een risico, wat zeker het geval is bij de gratis of goedkopere versies. Je zal alles over boekhouden op eigen houtje moeten leren. Dit is niet altijd even simpel en moet volledig juist zijn volgens de wet, anders kom je in de problemen met de fiscus. Misschien is het toch geen slecht idee om hulp in te schakelen van je lokale boekhouder?

© Pixabay.com

De expertise van een boekhouder

Waarom zou je kiezen voor de expertise van een boekhouder? Zoals we al vertelden is het enorm belangrijk om een goed oog te hebben op de cijfers van je onderneming. Jammer genoeg is niet elke ondernemer een geboren boekhouder. Het kan voor je onderneming dus een groot voordeel zijn om vanaf de start een boekhouder in te schakelen. Op deze manier kan je boekhouder de evolutie van de uitgaven en ontvangsten van je onderneming registreren, je tijdig advies geven en ben je altijd in orde als de fiscus langskomst. Boekhouders kan je vinden in bijna elke stad, zo is er een boekhouder in Aalst of een boekhouder in Hasselt. Het is heel handig om een boekhouder te hebben in je buurt, waar je steeds terecht kan bij dringende vragen en advies. Als je het ons dus vraagt, zouden we toch eerder vertrouwen op de expertise van een expert, in plaats van een online boekhouding programma.

Laat een reactie achter