In volle corona crisis zou je het bijna vergeten maar virussen bestaan ook in digitaal formaat.
Een computervirus is simpelweg een stukje software dat op je computer staat, net zoals je mail applicatie, internetbrowser of tekstverwerker. Het computervirus is bijna zo oud als de computer zelf.
Net als gewone virussen komen ook computervirussen in verschillende vormen en gedaanten, de ene is al wat kwaadaardiger dan de andere. Sommigen zullen ze je gedrag bespioneren en doorsturen, anderen stelen schaamteloos je gegevens of zetten de poorten van je computer open voor een hacker en nog anderen versleutelen doodleuk de bestanden op je computer. In het laatste geval zal je waarschijnlijk uitgenodigd worden om een “dwangsom” te betalen in ruil voor de sleutel. Als je betaalt ben je alvast zeker van 1 ding: je bent je geld kwijt. Of je in ruil een werkende sleutel krijgt valt nog af te wachten!
In enkele gevallen kan een virus een ware ravage aanrichten met verstrekkende gevolgen. In dit artikel geven we je enkele richtlijnen mee die je kan gebruiken om je tegen computervirussen te wapenen.
Installeer een virusscanner
Het installeren van een virusscanner is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende maatregel die je kan nemen om je tegen virussen te beschermen. Je kan hier kiezen voor een commerciële leverancier, gespecialiseerd in beveiliging zoals McAfee, Kaspersky of Norton maar er zijn ook prima gratis alternatieven. Een kleine zoektocht op internet levert je onmiddellijk een ton aan informatie op.
Eens je een virusscanner hebt is het belangrijk dat alle bestanden op je computer regelmatig worden gecontroleerd. Gelukkig kan de virusscanner je hierbij helpen door dit scanproces automatisch te starten op de tijdstippen die jij bepaalt, bv elke avond om 19u.
Check ook zeker dat de bijlagen van e-mails gescand worden!
Daarnaast is het noodzakelijk om je scanner up-to-date te houden zodat hij altijd over de nieuwste virusdefinities beschikt.
Preventie
Een virusscanner spoort besmettingen op en kan deze repareren maar preventie is minstens even belangrijk! Onthoud 2 oeroude en degelijke Vlaamse spreekwoorden: “voorzichtigheid is de moeder van de porseleinwinkel” & “voorkomen is beter dan genezen”!
Wat kan je preventief zo allemaal doen?
Firewall
Een firewall regelt het dataverkeer tussen netwerken, bv jouw netwerk thuis en het internet. Je kan regels opzetten die bepalen welke pakketten door welke deur binnen of buiten mogen. Firewalls zijn, in tegenstelling tot virusscanners, minder alledaags en niet altijd intuïtief op te zetten. Ben je zelf niet zo thuis in de materie, vraag dan zeker hulp aan iemand met kennis ter zake.
Email bijlagen
Email bijlagen zijn een belangrijke bron van besmettingen met computervirussen. Zoals eerder aangehaald, als je een antivirusprogramma hebt kan je deze de attachments laten scannen. Denk altijd goed na vòòr je een bestand opent. Ook al ken je de afzender, zijn of haar computer kan besmet zijn met een virus dat zichzelf vrolijk rondstuurt naar het volledige adresboek in een onschuldig uitziende mail.
Gratis software
Een andere geliefde schuilplaats voor virussen is gratis software. Installeer zeker geen pirate (“gekraakte”) software, nooit! Eerst en vooral is dat wettelijk verboden maar vaak reizen er ook virussen in die pakketjes mee. Afblijven is de boodschap!
Ook freeware is niet altijd helemaal onschuldig. Freeware is software die je legaal gratis kan gebruiken. In sommige gevallen is dit ok maar af en toe zitten hier ook minder gewenste onderdelen in. Bij twijfel kan je in elk geval eens via Google op zoek gaan naar ervaringen met het programma.
Dikwijls geldt: als iets gratis is dan ben jij het product.
VPN
Ook het bezoeken van dubieuze websites is niet zonder gevaar. Wil je dit toch doen zorg dan in elk geval voor afdoende bescherming. Een up-to-date virusscanner is hier zeker geen overbodige luxe maar misschien zelfs onvoldoende.
Een VPN, of Virtual Private Network, versleutelt je bestanden voor ze het internet op gaan. Hiermee bescherm je dus je identiteit op het web. Een VPN opzetten vereist wel een beetje kennis, vraag desnoods gespecialiseerde hulp hiervoor.
Conclusie
Bovenstaande richtlijnen vormen een goede basis om je tegen computervirussen te beschermen. Gebruik vooral je gezond boerenverstand en respecteer het concept “eerst denken, dan klikken!”.