loading

A Symphony of Trees (zaterdag) - Piet Swerts

Datum : zaterdag 16 september 2017 - 20:30

Locatie : Sint-Maartenskathedraal Ieper

170915 - 170916 Symfonieorkest Vlaanderen - A Symphony of Trees - affiche - copyright In Flanders Fieldsboom Museum.jpg


Klik hier om tickets te bestellen voor:
Blok 1 - Blok 2 (volzet) - Blok 3 (volzet) - Blok 4 (volzet) - Blok 5 (volzet)

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2017 wordt A Symphony of Trees van componist Piet Swerts gecreëerd in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper, honderd jaar na de Derde Slag bij Ieper en vijftig jaar na de uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten in dezelfde kathedraal. A Symphony of Trees is een hommage aan de stad Ieper en dichter-componist Ivor Gurney.

In de lente van 2015 werden 138 herdenkingsbomen geplant in Ieper. De hoogstammige olmen markeren de ligging van het front in 1915-1917 (op de meest langdurige frontlijnen in de periode tussen de Tweede en Derde Slag bij Ieper). Deze frontbomen zullen, ook na de herdenkingsjaren ’14 '18, een bijzondere rol blijven spelen bij de verkenning en de ontdekking van de Ieperboog als uniek frontlandschap. Toen de Britse soldaat, dichter en componist Ivor Gurney in augustus 1917 aankwam bij het front van de Ieperboog, waren vele bomen al vernield. Gurney, diep geschokt door de volslagen vernieling van de natuur, schreef over de dorre, verminkte bomen als een symbool voor het menselijke lijden.
De bomen groeiden terug, net als het heropgebouwde Ieper - als blijvende getuigen van de gruwelen van een wereldoorlog.

A Symphony of Trees wil de luisteraar een beklijvende emotionele ervaring meegeven die onbewust een meta-reflectie wordt over de grote wreedheden die mensen elkaar kunnen aandoen en de wansmakelijke onzin van heel dat onmenselijke lijden. A Symphony of Trees wil muzikaal vanuit het hart spreken en een louterend muziekwerk zijn.

De uitvoerders bij de creatie zijn Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. David Angus, solisten Thomas Blondelle en Lee Bisset en elf koren: Canteclaer (Lo-Reninge), Collegium de Dunis (Brugge), Con Cuore (Waregem), deCHORALE (Antwerpen), Iepers Kamerkoor (Ieper), Kortrijks Vocaal Ensemble (Kortrijk), Laidos (Waregem), Qui Vive (Desselgem), Roeselaars Kamerkoor (Roeselare), Rondinella (Knokke) en Voices! (Knokke).

Piet Swerts werd met A Symphony of Trees eerste laureaat van de Prijs Muziek van de Provincie West-Vlaanderen voor vocale compositie 2016 (“muziek die leidt naar indrukwekkende hoogtes of verstilt in ontroering. Het stuk is soms beklijvend, soms huiveringwekkend, soms beklemmend.")


Ticketverkoop:

Tickets zijn beschikbaar vanaf 1 mei 2017 bij
Dienst Toerisme Ieper, Grote Markt 34, 8900 Ieper, tel. 057 239 220, toerismebalie@ieper.be
Cultuurcentrum Ieper, Fochlaan 1, 8900 Ieper, tel. 057 239 480, www.acci.be
Symfonieorkest Vlaanderen, Westmeers 74, 8000 Brugge, 050 84 05 87,
www.symfonieorkest.be

Ticketprijs:
VVK/ADD 23 euro
Kortingstarieven: 20 euro (leden CultuurCentrum Ieper, Vrienden van het In Flanders Fields Museum, Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper, abonnees West Classic, abonnees Symfonieorkest Vlaanderen, groepen vanaf 10 personen) en 18 euro (onder 18 jaar).


A Symphony of Trees is een productie van de Stad Ieper en het In Flanders Fields Museum met de steun van GoneWest en Symfonieorkest Vlaanderen. Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WOI door de Provincie West-Vlaanderen. Meer info op www.gonewest.be

logos a symphony of trees.jpg

TariefPrijs
Normaal tarief€ 23,00
Reductietarief€ 20,00
<18 jaar€ 18,00